sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Tuulen nimi - Patrick Rothfuss




Alkuperäisteos 2007 The name of the wind
Sivuja 649



Lyhyesti

Kuninkaansurmaajan kronikkat- trilogian ensimmäinen osa (kahta muuta ei vielä suomennettu?). Kvothe pitää tavallista Taivalpaaden majataloa. Majataloon saapuu erinäisten sattumien kautta Kronikoitsija, joka on kuullut tarinoita Kvothesta.  Kvothe on yrittänyt piiloutua, eikä halua, että häntä todella tunnistettaisiin. Lopulta hän kuitenkin suostuu kertomaan tarinansa.
Tuulen nimessä kuullaan Kvothen tarinan alkuosaa. Hän kertoo, kuinka hänen näyttelijäseurueensa ja perheensä surmattiin, kuinka hän eli pitkän aikaa orpona katulapsena, mutta lopulta pääsi yliopistolle ja oppii Sympatiaa, eräänlaista taikuutta.
Juoneen kuuluu toki myös tyttö sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Mutta niistä saatte lukea itse!

"Mielemme ehkä mahtavin ominaisuus on selviytyä tuskasta. Klassinen ajattelutapa opettaa mielen neljästä ovesta, joista jokainen kulkee tarpeidensa mukaisesti. Ensimmäinen ovi on uni. Uni tarjoaa pakopaikan maailmasta ja sen tuskasta. Uni merkistee ajan kulumista antaen meille etäisyyttä asioista, jotka ovat meitä satuttaneet. Toinen ovi on unohdus. Jotkut haavat ovat liian syviä parantuakseen, tai liian syviä parantuakseen nopeasti. Lisäksi monet muistot ovat niin tuskaisia, eikä niitä voi parantaa. Sanonta ´aika parantaa haavat´on virheellinen. Aika parantaa useimmat, mutta loput ovat piilossa tämän oven takana. Kolmas ovi on hulluus. On aikoja, jolloin mieli kohtaa sellaisen iskun, että se turvautuu mielenvikaisuuteen. Viimeinen ovi on kuolema. Mikään ei voi satuttaa meitä kuolemamme jälkeen, tai niin meille on ainakin kerrottu"

Mielipide

Tässäpä loistava fantasiapakkaus. Todella kauniisti kirjoitettu, upeasti kuvailtu. Kirja oli oikein elävä ja siihen uppoutui täysin. Ympäristö ja hahmot olivat oikein mielenkiintoisia. Yleensä minä ärsyynnyn hahmoista, jotka ovat upeita, lahjakkaista, osaavat ja oppivat kaiken.. Mutta Kvothe ei aiheuttanut minkäänlaista ärsyynnystä. Kirja sai minut todella odottelemaan jatkoa!
Pidin kirjan taikuudesta, sympatiasta. Se ei ole liian helppoa eikä se ole Hokkuspokkus magiaa, vaan kemiaa, fysiikkaa ja psykologiaa. Selitettävää.
Voisin jatkaa kehumista pidempäänkin, mutta kuten jo aiemmin sanoin, saatte lukea tämän itse ja huomata sen hyvyyden :) Minä pidin ja annan sille viisi tähteä:
*****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen kuukauden katsaus

 Koontipostaus huhti-, touko- ja kesäkuulta.  Bloggaaminen on ollut tauolla perheen sairaustapauksen vuoksi. Instagramiin olen päivittänyt ...